Toen in 1509 de Dollard weer eens overstroomde besloten de bewoners het gehele dorp anderhalve kilometer naar het noorden te verplaatsen. De kruiskerk werd afgebroken en weer opgebouwd als zaalkerk. In 1570 werd de oude vrijstaande toren vervangen door een nieuwe. Bij noodweer konden de mensen uit Scheemda daar een veilig onderkomen vinden. In de noordwand is een dichtgemaakte ingang te herkennen. Daarnaast bevindt zich een traptoren, die toegang verschaft tot de gewelven. Boven de ingang werd in 1888 een venster aangebracht, met daarin het beeld van een Bijbel lezende vrouw.
Lees hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden wat betreft verhuur.
Fotoreportage
Organist / pianist
Bloemen / confetti / rijst / etc. gooien
Op zondagen te huur
Orgel
Verwarming
Rolstoeltoegankelijk
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Oude Groninger Kerken, telefoon 050-3123569 of via info@groningerkerken.nl
Het kerkgebouw dateert uit 1515. Het is een rechthoekig schip met driezijdige koorsluiting, nog vrijwel geheel opgetrokken uit kloostermoppen. Een mooi interieur, dat is overwelfd met een houten, gekleurd tongewelf. Binnen wordt de lengte van het gebouw benadrukt door de vele langsbanken. Met uitzondering van het doophek is de volledige meubilering nog aanwezig. De fraaie preekstoel is gemaakt in 1634, in 1792 verplaatst en enigszins gewijzigd. De kerkbanken dateren uit de 18e en vroege 19e eeuw. Het middeleeuwse orgel werd in 1874 vervangen door een instrument dat door Roelf Meijer uit Veendam is gebouwd. Het oude orgel hangt in het Rijksmuseum te Amsterdam.
De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten kerkt nog ongeveer 1 x per maand in Scheemda. De overige zondagen kerkt de 'V.V.P. afdeling Winschoten/Scheemda en omstreken' in kerken te Noordbroek en Winschoten. Het kerkgebouw is verder buiten gebruik en wordt beheerd door de Stichting Oude Groninger Kerken.