In dit laatromaanse kerkje is de preekstoel versierd met symbolen van de vier jaargetijden. Opvallend zijn de 12 ruitvormige rouwborden. Deze rouwborden komen oorspronkelijk uit Friesland. Ze zijn een herinnering aan enkele leden van de Friese grietmanfamilies Fockens en Van Teyens. Eind 18e eeuw moesten op last van de Bataafse regering alle adellijke symbolen uit openbare gebouwen verwijderd worden. De rouwborden die tot dan toe in de kerk van Beetsterzwaag hadden gehangen werden opgeborgen in de Coendersborg. Twee eeuwen later waren de borden eigendom van de kerkvoogdij van Nuis.
Lees hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden wat betreft verhuur.
Fotoreportage
Klokken luiden
Organist / pianist
Bloemen / confetti / rijst / etc. gooien
Op zondagen te huur
Orgel
Verwarming
Rolstoeltoegankelijk
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Oude Groninger Kerken, telefoon 050-3123569 of via info@groningerkerken.nl
Het gebouw is een recht gesloten zaalkerk. De kerk dateert wellicht uit het midden van de 13e eeuw. Dit is herkenbaar aan de romanogotische stijl. De dakruiter is in 1873 gebouwd, ter vervanging van een zadeldak- ruitertje. In 1906 is tegen de westgevel een gemetseld tochtportaal aangebracht, naar ontwerp van de Marumer architect T. Glastra. De herebanken zijn 18e eeuws, de kerkban- ken dateren uit het eind van de 19e eeuw. Opvallende interieurstukken zijn de twaalf ruitvormige rouwborden die in laatste in- stantie afkomstig zijn van de Coendersborg. Aan de westzijde staat een orgel dat in 1953 door J. van der Bliek is geplaatst, met ge- bruikmaking van 17e eeuws pijpwerk.
De protestantse gemeente Boerakker/Nuis/Niebert organiseert wekelijks haar diensten in de kerk. Tevens heeft de kerk een actieve plaatselijke commissie die voorstellingen en muziek in de kerk organiseert.